Nikon D90 Review

13,658 keer bekeken

Nikon D90

Eind augustus van dit jaar werd de D90 geïntroduceerd, de opvolger van de twee jaar oude D80. De D90 was de eerste digitale middelklasse spiegelreflex camera uitgerust met een filmfunctie in HDTV kwaliteit (720p). Voldoende reden voor Gadgetfacts om deze camera eens aan een review te onderwerpen.

De nieuwe DSLR camera is qua formaat en besturing vrijwel gelijk gebleven aan D80 en ook het 11-punts autofocussysteem is overgenomen. Nieuw is de 12 megapixel CMOS sensor, Nikon’s eigen EXPEED-beeldverwerkingssysteem en het grotere LCD-scherm met hoge resolutie. Verder heeft de D90 een verbeterde viewfinder, 3D focus tracking, ultrasonische cleaning sensor, snellere continue opnamen, Live View, een groter ISO-bereik, HDMI connectiviteit en Active D-lighting.

Beeldkwaliteit

Dankzij de verbeterde DX-formaat CMOS-beeldsensor met 12,3 megapixels produceert de D90 zeer gedetailleerde beelden en de kleuren worden uitzonderlijk nauwkeurig weergegeven. De automatische witbalans werkt vrij goed, zowel bij daglicht als bij kunstlicht. Met de Active D-lighting functie wordt het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld automatisch aangepast.

Nikon D90

Vergeleken met de D80 kan de D90 met hogere iso-waarden fotograferen dankzij de nieuwe cmos-beeldsensor. Het ISO-bereik van de D90 loopt van 200 tot 3200 ISO (met boost tot 6400) en tot 1600 ISO heeft de Nikon D90 nauwelijks last van ruis.

Live View

Kun je bij normale spiegelreflexcamera’s het te fotograferen onderwerp alleen door de optische zoeker bekijken, bij de D90 kun je dit nu ook op een LCD scherm op de achterkant van de camera doen. In de Live View stand klapt de spiegel in de camera omhoog waardoor het licht direct op een lichtgevoelige cel (CMOS sensor) valt. Een nadeel van deze modus is dat er alleen via contrastdetectie scherp gesteld kan worden.

Nikon D90

Video

De D90 is de eerste DSLR consumentencamera van Nikon met de mogelijkheid om video op te nemen. Via de ‘Lv’-knop is de videomodus te activeren waarin opgenomen kan worden in het formaat 1280×720 pixels met 24fps. De maximale opnameduur bedraagt vijf minuten en de bestanden worden weggeschreven in AVI formaat waarbij het geluid in mono is. Door de zogenaamde rolling shutter van de CMOS sensor heeft het beeld bij snelle camerabewegingen helaas wel te lijden onder kwaliteitsverlies. Ook jammer is dat je tijdens het filmen niet kunt scherpstellen.

Conclusie

Als fotocamera is de D90 zeer geschikt voor de gevorderde amateurfotograaf. De opties Live View en video opname zijn eigenlijk de enige punten van kritiek en die moeten dan ook meer gezien worden als leuke extra’s. Ben je op zoek naar een betaalbare DSLR voor het fotograferen in hoge resolutie, dan is de D90 zeker aan te raden.

null Pluspunten

- Live View
- HD-Video
- Zelfreiniging
- Geweldige beeldkwaliteit
- Zeer compleet

null Minpunten

- Live View focus langzaam
- Videomode heeft kinderziektes
- Geen autofocus bij video

Tags: , ,

SlechtMatigOKGoedGeweldig (Er is 5 keer gestemd, gemiddeld 4 sterren)
Loading ... Loading ...

2 Reacties

  1.  schreef:
    25 November 2008, 11:11

    Lijkt me mooi toestel!

  2.  schreef:
    29 November 2008, 1:45

    Ik ben toch meer voor Canon!


Reageer

Audio & beeld