Ook op warme dagen fris aan het werk met de USB-ventilator

5,374 keer bekeken

USB-ventilator

Het is niet altijd een pretje om op bloedhete dagen achter je pc of laptop aan het werk te zijn. Met dit warme weer is het immers veel lekkerder om aan het zwembad te liggen? Maar helaas gaat ook met deze temperaturen het werk door en zal je toch achter je pc of laptop moeten kruipen. Het is extra zweten, want een laptop stoot ook warmte uit, waardoor het nog warmer aanvoelt. Op zulke momenten heb je echt behoefte aan een ventilator of een airconditioner. Als dit niet voorhanden is of je hebt er geen ruimte voor, dan is er toch nog een oplossing op enige verkoeling: de USB-ventilator.

Wat is een USB-ventilator?

Dit is een mini ventilator die je met een USB-kabel kunt aansluiten op je pc, laptop, maar ook op een powerbank. Eigenlijk is het op alle apparaten die een USB ingang hebben aan te sluiten. Het ene apparaat wordt in werking gezet door de stroom die het andere apparaat levert. Dit heeft als voordeel dat de USB-ventilator nooit direct op het stroomnet aangesloten hoeft te worden en je niet afhankelijk bent van een stroompunt in de buurt. Uiteraard moet het apparaat waar de ventilator op aangesloten is wel van voldoende stroom zijn voorzien. Maar de meeste mobiele apparaten werken op een accu, zodat ook deze apparaten een tijdje zonder stopcontact in de buurt gebruikt kunnen worden. Dit stelt je bijvoorbeeld in staat om lekker buiten te gaan werken, waarbij je toch verkoeling krijgt. De USB-ventilator moet eigenlijk niet vergeleken worden met de doorsnee grote ventilatoren die wij kennen, want het formaat is vele malen kleiner. Het is echt een mini-dingetje dat enkel toegespitst is op één persoon en niet om een gehele ruimte te verkoelen, wat wel het doel is van de reguliere grote ventilatoren.

Hoe werkt een USB-ventilator?

De werking is uiterst simpel. Je sluit de USB-kabel aan op het apparaat en in de meeste gevallen zullen de bladen direct beginnen te draaien. Er zijn ook modellen waarbij er eerst een aan/uit schakelaar moet worden omgezet. Dit kan handig zijn als je geen behoefte meer hebt aan verkoeling. Je hoeft hem dan niet uit de USB-poort te verwijderen. Dit is namelijk wel het geval bij ventilatoren zonder een schakelaar. Hij hoeft niet perse op een laptop of pc aangesloten te worden. Als je je powerbank goed oplaadt, heb je ook voor buiten op het terras een extra verkoeling erbij. Je kunt er lang draadloos van genieten, want een USB-ventilator is zuinig in gebruik. Veel modellen zijn voorzien van een flexibele zwanenhals, zodat je de ventilator kunt buigen in de gewenste richting. Natuurlijk eerst naar jezelf maar als je de verkoeling zat bent, draai je de zwanenhals in een andere richting. Aangezien het toestel muisstil is, is het een uitermate geschikte bureauventilator waarvan het geluid je niet zal hinderen. Dit is heel anders dan een grote ventilator die de ruimte moet verkoelen. Deze ventilatoren kunnen vrij veel lawaai maken.

Blaasrichting

Zoals aangegeven kan het toestel gemakkelijk handmatig via de flexibele zwanenhals in een bepaalde blaasrichting worden gezet. Dit kan enkel handmatig. De ventilator zal niet tijdens het draaien vanzelf draaien, zoals met een groter exemplaar wel het geval is. Oscilleren, het van links naar rechts draaien en neigen, het van onderen naar boven blazen zit er bij USB-ventilatoren niet in. Dit kan soms als een nadeel gezien worden. Als het toestel namelijk voortdurend in één richting blaast, dan kan dit klachten geven van een stijve nek en schouders. Vooral ook omdat je achter een pc of laptop constant in één bepaalde houding zit. Wil je een USB-ventilator kopen, houd hier dan rekening mee en draai de ventilator om, of verwijder hem, zodra je klachten ervaart.

Wat is de snelheid van een USB-ventilator?

Vrijwel alle modellen hebben maar één constante snelheid waarmee de ventilatorbladen worden rondgedraaid. Dit is ook wel logisch, omdat een USB-ventilator maar beperkt stroom haalt via de USB-verbinding. Wanneer er namelijk wel meerdere snelheden zouden zijn, dan is er een grotere stroomvoorziening nodig. De USB-poort creëert gewoonweg niet voldoende kracht om een USB-ventilator op meerdere snelheden te laten draaien. Dit kunnen sommigen als een nadeel ervaren, maar het is tevens de kracht van een USB-ventilator dat het een uitermate zuinig apparaatje is. Wanneer je goed zoekt, zal je misschien een duurder exemplaar tegenkomen dat wel meerdere standen heeft. Maar de keuze is vaak niet groot en deze types zullen ook minder zuinig zijn. Het is wel zo dat hoe meer ventilatorbladen de ventilator heeft, des te meer wind zal er worden gegenereerd. Veel USB-ventilatoren hebben drie ventilatorbladen, maar er zijn ook modellen met vier ventilatorbladen.

De kabel

Bij bijna alle USB-ventilatoren wordt een USB-kabel meegeleverd. Meestal heeft deze kabel een lengte van anderhalf tot twee meter. Voor normaal gebruik is dit voldoende. Wanneer je echter behoefte hebt om het apparaatje verder weg te zetten, dan kan de kabel te kort zijn. Gelukkig kun je USB-kabels los kopen in allerlei maten, van heel kort tot heel lang. Een lange kabel kan wel lastig zijn als je de ventilator dicht bij je zet. Het is daarom verstandig om zowel een lange als een korte kabel in de buurt te hebben.

USB-ventilator

Talloze modellen

Er zijn talloze verschillende modellen ventilatoren in allerlei soorten en maten. Heb je een zeer krappe werkplek, dan kan een ventilator met een flexibele zwanenhals handig zijn, want deze ‘hangt’ aan het mobiele apparaat en zal dus geen bureauruimte innemen. Er zijn USB-ventilatoren die je als een bureauventilator op je bureau kunt zetten. Deze modellen zijn een fractie groter, zien er iets luxer uit en zijn ook stabieler. Wel lever je bij deze modellen iets in aan flexibiliteit omdat de ventilator niet zo gemakkelijk in elke richting te draaien is. Daarentegen kun je wel profiteren van het feit dat deze ventilatoren wat krachtiger zijn.

Tags: ,

SlechtMatigOKGoedGeweldig
Loading ... Loading ...


Reageer

Audio & beeld