Volg alles en iedereen met een GPS tracker

4,716 keer bekeken

gps-tracker

Steeds meer mensen komen in aanraking met GPS. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de technische ontwikkelingen snel gaan, waardoor de huidige generatie smartphones is uitgerust met GPS. Mensen voelen zich verder niet altijd veilig genoeg en willen waardevolle eigendommen beschermen. Omdat GPS tegenwoordig goed werkt en gemakkelijk beschikbaar is, ligt het gebruik van GPS voor veel mensen binnen handbereik. Een waardevol hulpmiddel voor veel mensen is een GPS tracker.

Wat is een GPS tracker?

 
GPS staat voor Global Positioning System en is een netwerk van satellieten die rondom de aarde zweven en die een signaal uitzenden. Dit signaal kan een ontvanger, zoals een smartphone of een tracker, de exacte locatie laten bepalen waar iemand of een object zich op dat moment bevindt. Via een antenne of een telefoonsignaal kan dit signaal worden doorgegeven naar het betreffende ontvangstapparaat. Een GPS tracker is niet direct te vergelijken met de GPS in je smartphone. Het doel hiervan is namelijk heel anders. GPS op een smartphone of tablet geeft de positie van jezelf op dat moment aan en zal je helpen bij het vinden van de juiste route naar een andere locatie. Dit is de zogenoemde routeplanner. Een GPS tracker wordt niet aangeschaft om er een route mee te plannen. Het systeem is er niet om na te gaan waar jij op dat moment bent, maar waar een dierbare of een object op dat moment is. Dit is een vorm van een volgsysteem en dient voornamelijk ter beveiliging. 

Redenen om er een aan te schaffen

 
Er kunnen verscheidene redenen zijn om een GPS tracker aan te schaffen. In privésituaties bijvoorbeeld is een tracker handig om je huisdier te volgen, maar ook je kind of een bejaarde opa of oma die aan het dementeren is. Een tracker kun je aan de halsband van je huisdier bevestigen of vastmaken aan de schooltas van je kind. Verder zijn er trackers aan te brengen in auto’s en allerhande (kostbare) apparatuur. In het geval van diefstal kun je je auto of laptop toch nog volgen en vrij nauwkeurig de exacte locatie bepalen. Steeds vaker worden diefstallen met behulp van een GPS tracker opgelost. Ook personen en huisdieren kunnen hiermee relatief gemakkelijk worden teruggevonden. Zakelijk zijn ze eveneens goed in te zetten. Denk aan een ondernemer die wil controleren waar zijn wagenpark zich op dit moment bevindt. Of hij wil zijn containerlading volgen die hij naar de andere kant van de wereld heeft verzonden. 

De werking

De werking van een GPS tracker is afhankelijk van twee belangrijke onderdelen. Dit zijn twee modules die zijn ingebouwd en dat zijn een GPS module en een GSM module. De GPS module is het hart van de tracker en is voortdurend actief. Deze module zal voortdurend de positie meten waar het zich op dat moment bevindt. De GSM module is ervoor om het signaal dat is gemeten door te sturen naar de ontvanger. De ontvanger bestaat meestal uit een smartphone. Meestal kan er bij een GPS tracker een app gedownload worden, zodat de tracker op de smartphone geregistreerd wordt en waarmee de instellingen van de GPS tracker bepaald kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld de tijdsinterval waarmee een signaal naar de ontvanger wordt gestuurd worden ingesteld. Op deze wijze heb je een echte locatie tracker en kun je nagenoeg alles hiermee lokaliseren. 

Activity of real time GPS Trackers?

 
Afhankelijk wat je doel is van een GPS tracker kun je kiezen uit de activity tracker of de real time tracker. Activity trackers zijn niet meer dan een onderdeel van je smartphone. Met de GPS optie op je smartphone kun je eigenlijk van alles zien en meten. Met het GPS signaal is het mogelijk om je stappen te meten, je hartslag en je kunt er zelfs je gehele slaappatroon mee meten. De GPS tracker zelf bestaat in dit geval meestal uit een app en wordt er gebruikgemaakt van de GPS module van de smartphone. De real time GPS tracker, is daadwerkelijk een zelfstandige zender die
meegenomen kan worden door mensen en dieren of bevestigd kan worden aan auto’s, boten of motoren. Deze real time trackers kunnen in real time de exacte locatie laten zien waar zij zich op dat moment bevinden. Dit kan via een laptop of een smartphone met een plattegrond waar de locatie op wordt aangegeven. Voor een real time tracker heb je een simkaart nodig en eventueel een telefoonabonnement. 

GPS tracker zonder abonnement

 
Is voortdurende real time tracking niet nodig, dan kun je ook kiezen voor een GPS tracker zonder abonnement. Je kunt dan nog steeds de locatie op een bepaald moment lokaliseren, maar dan door het verzenden van een sms. De GPS tracker is dan niet constant een signaal aan het uitzenden, maar staat gewoon stand-by. Pas als je een sms stuurt, zal hij actief worden en een sms terugsturen met daarin de exacte locatie. Voor deze tracker is een prepaid simkaart voldoende en bespaar je op abonnementskosten. In veel gevallen wil je wel voortdurend op de hoogte blijven van de locatie, dus deze tracker is niet overal geschikt voor. 

Portable of inbouw GPS tracker?

Veel zelfstandige GPS trackers zijn portable, een soort van mini GPS tracker met een eigen oplaadbare batterij of accu. De portable tracker is vooral voor tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld voor aan de halsband bij een huisdier. Na een dag gebruik kan de accu weer opgeladen worden. De inbouw GPS tracker is voor langdurig gebruik. De naam zegt het al, de tracker wordt bijvoorbeeld in een auto of boot ingebouwd. De tracker maakt dan ook gebruik van het stroomnet van betreffende auto of boot. Enkel een back-up batterij zal ervoor zorgen dat het toestel blijft werken, mocht onverhoopt de stroomvoorziening wegvallen.

Tags:

SlechtMatigOKGoedGeweldig
Loading ... Loading ...


Reageer

Audio & beeld