Domotica: een smart home binnen handbereik

4,542 keer bekeken

Domotica

Een domotica systeem kopen lijkt misschien veel werk, maar kan eigenlijk zo simpel zijn als jij het wilt. Het is namelijk niet nodig om meteen een uitgebreide domotica installatie te kopen waarbij je zonnescherm automatisch zakt als de zon schijnt. Je kunt met domotica ook klein beginnen, bijvoorbeeld door automatische verlichting in te stellen zodat het aan en uit zal gaan op bepaalde tijdstippen, of een slimme thermostaat die leert wanneer jij thuis bent zodat de verwarming nooit onnodig aan staat.

Domotica: wat is het precies?

Domotica wordt ook wel huisautomatisering genoemd. Dit betekent dat je alle elektrische processen in je huis automatiseert. Dit kan je doen met bijvoorbeeld allerlei sensoren, zoals bewegings- en schemersensoren. Maar je kunt dit ook doen door bepaalde dingen in te stellen op een app. Zo kan met domotica je verlichting bediend worden, je verwarming ingesteld en je kunt er zelfs voor zorgen dat elke ochtend als je wakker wordt er een kopje koffie voor je klaarstaat.

Je kunt dit ver doorvoeren, tot en met elke dag automatisch de lichten aan laten gaan en je gordijnen dicht laten gaan als het begint te schemeren. Maar zoals gezegd is het slim om het in het begin klein houden, zoals een bewegingssensor in de wc die ervoor zorgt dat het licht aan gaat als er iemand binnenkomt. Ook is het mogelijk om je huis met domotica te beveiligen, dit kan zowel lowkey als geavanceerd.

Waar te beginnen?

De meeste domotica systemen hoef je niet in één keer compleet aan te schaffen, maar zijn eenvoudig uit te breiden tot het smart home dat jij wilt. Zo kun je met artikelen van KlikAanKlikUit beginnen met de stopcontactschakelaars. Deze steek je in het stopcontact en met de bijgeleverde afstandsbediening kun je vervolgens eenvoudig je apparatuur bedienen.

Slimme verlichting kun je met domotica creëren op twee verschillende manieren: enerzijds door middel van inbouwschakelaars die je onder een lichtknop installeert en anderzijds door middel van slimme lampen. Het laatste is eenvoudiger qua installatie, maar je moet er wel voor zorgen dat je de lamp niet met de gewone lichtschakelaar uit zet, want dan kun je hem vervolgens niet meer aanzetten met de app. Met slimme verlichting kun je ook eenvoudig de lichten dimmen, zodat de kamer wat sfeervoller wordt.

Een uitgebreid alarmsysteem is voor de meeste huizen niet nodig, maar toch wil je je veilig voelen in je eigen huis. Met een domotica beveiligingssysteem is dit eenvoudig te bereiken. Ook dit kun je zo uitgebreid maken als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een alarm instellen als er onverwachts beweging wordt geregistreerd als er eigenlijk niemand thuis hoort te zijn. Bij de deuren en ramen hang je contactsensoren op, zodat je precies weet wanneer deze geopend worden. Ook kun je een camera boven je voordeur hangen, die wordt geactiveerd als er beweging is. Zo kun je op je telefoon zien wat er gaande is. Hetzelfde effect is te bereiken met een slimme deurbel met camera, hiermee kun je zelfs met de postbode communiceren ook als zelf niet thuis bent.

Een echt uitgebreid domotica systeem

Voor échte smart home automation zul je een stapje verder moeten gaan. Met apps kun je bijvoorbeeld domotica scenario’s inschakelen. Zo kun je instellen dat als je aan komt rijden de garagedeur open gaat, de muziek begint te spelen en de verlichting aan gaat. Dat is nog eens fijn thuiskomen!

Rolluiken automatiseren met domotica is ook een goed idee. Zo kun je instellen dat deze automatisch omlaag gaan als de zon schijnt, zodat het binnen minder warm wordt. Dit doe je door middel van een lichtsensor. Je kunt ook een watersensor plaatsen, zodat de rolluiken omhoog gaan en niet nat worden in de regen.

De temperatuur in huis is belangrijk om je zo fijn mogelijk te voelen. Zo kun je met een slimme thermostaat instellen dat de verwarming alvast aan gaat als je bijna thuis bent. Ook kun je op warme dagen met dit type domotica de airconditioning instellen, zo is het juist lekker koel in huis.

Kortom, domotica is er in allerlei soorten en maten en maakt ieders leven nét een stukje gemakkelijker.

Tags:

SlechtMatigOKGoedGeweldig
Loading ... Loading ...


Reageer

Audio & beeld