De walkman de moeder van de iPhone?

4,020 keer bekeken

Walkman iPhone

We worden de laatste jaren overspoeld met gadgets, tablets, smartphones het zijn al bijna gemeengoederen. Je zou bijna denken dat er geen tijd bestond zonder deze trouwe metgezellen. Toch werd de eerste echte gadget pas in 1978 geïntroduceerd.

In 1978 introduceerde Sony namelijk het prototype van de Walkman. Toen het product in 1979 beschikbaar werd voor het publiek zorgde het voor een ware revolutie. Het werd ineens mogelijk om overal te genieten van je muziek, zonder hiervoor een enorm apparaat mee te moeten slepen. Daarnaast zorgde de lichtgewicht koptelefoon ervoor dat het ook mogelijk werd om muziek te luisteren in het openbaar zonder dat je omgeving hier last van had.

Toen Sony en Philips in 1982 de CD introduceerde was het voor Sony een logische stap om ook voor deze drager een portable player te maken. De CD bood superieure audiokwaliteit ten opzichte van het cassettebandje. Het nadeel was wel dat de CD een stuk groter was, waardoor de Discman altijd vrij lomp bleef. Je moest ook wel erg grote broekzakken hebben wilde je er een Discman in kwijt kunnen.
Door de enorme populariteit die Napster genoot kwam er al vrij snel een draagbare speler voor MP3’s. De eerste die voor een breed publiek beschikbaar was, was de MPMan F10. Dit apparaat kwam in 1998 uit en bood de gebruiker 32mb aan opslagcapaciteit. De introductie van de iPod in 2001 zorgde ervoor dat het mogelijk werd om echt grote muziekcollecties in je broekzak mee te nemen. De eerste modellen hadden een capaciteit van 5 tot 10 GB.

Na het succes van de iPod was het voor Apple een logische stap om dit concept te vertalen naar een telefoon. Dit werd de iPhone die in 2007 op de markt kwam. Het product zorgde er eigenhandig voor dat de smartphone een succesvolle productcategorie werd. De smartphone zorgt op zijn beurt weer voor een geheel nieuwe revolutie op het gebied van draagbare audio. Door diensten als Spotify is het inmiddels niet meer van belang hoeveel capaciteit je op het apparaat kwijt kunt. Je hebt nu beschikking over 20 miljoen nummers zonder er 1 te hoeven downloaden of kopen. Daarnaast zorgen streaming audio technieken, zoals een draadloze DAC ervoor dat het voor consumenten steeds eenvoudiger is om Spotify te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld hun bestaande home cinema set.

Tags: ,

SlechtMatigOKGoedGeweldig
Loading ... Loading ...


Reageer

Audio & beeld