24/7 online doormiddel van je gadgets

3,630 keer bekeken

De meeste mensen zijn 24/7 online doormiddel van hun gadgets, de droom van iedere hacker of cybercrimineel. De minder goed geïnformeerde computergebruiker is tegenwoordig met zijn pc of laptop meestal wel veilig voor virussen. Dit komt met name omdat er op de pc’s of laptops die je tegenwoordig koopt vrijwel altijd een proefversie van een virusscanner geïnstalleerd staat. Zo zal een wereldwijde uitbraak van een virus zoals het ‘ILOVEYOU’ virus in 2000, waarschijnlijk tot het verleden behoren.

Door het gebruik van smartphones en tablets is de gemiddelde consument tegenwoordig 24/7 online. Toch staat er op deze gadgets zelden tot nooit een antivirus programma. Vorig jaar nog verklaarde een medewerker van Google dat virusscanners voor iOS of Android devices volkomen overbodig zijn. Het klopt zeker dat Apple en Android devices een stuk minder vatbaar zijn voor besmettingen met virussen dan een Windows pc. Toch verschijnen er de afgelopen jaren steeds vaker berichten over besmettingen op mobile devices. Zo werd er enkele maanden geleden nog een grootschalig botnet ontdekt dat doormiddel van besmette Android gadgets spam verstuurde. De meeste besmettingen worden tot nu toe veroorzaakt door apps die niet door Google of Apple zijn goedgekeurd en buiten de App store of Google Play Store worden gedownload. Dus wanneer je de spelregels van Google of Apple respecteert zul je weinig risico op een virusbesmetting lopen.

Toch zal het een kwestie van tijd zijn voordat cybercriminelen tablets en smartphones gaan zien als interessante targets. Apple computers waren immers jaren lang onschendbaar voor virussen maar moesten deze status onlangs ook opgeven. Er zijn inmiddels ook voldoende opties om je mobile devices te voorzien van een antivirus programma. Voorkomen is beter dan genezen dus is het raadzaam om nu alvast een app te installeren zodat je beschermd bent.

Tags: ,

SlechtMatigOKGoedGeweldig
Loading ... Loading ...


Reageer

Audio & beeld