Canon EOS 5D Mark III aangekondigd

4,343 keer bekeken

Canon EOS 5D Mark III

Canon heeft de opvolger van de EOS 5D Mark II aangekondigd. De EOS 5D Mark III is voorzien van een nieuwe, lichtgevoeligere cmos-beeldsensor met 22,3 megapixels en heeft de af-module van de EOS 1D X met 61 af-punten gekregen.

Ten opzichte van zijn voorganger is de lichtgevoeligheid van de EOS 5D Mark III flink opgeschroefd. De EOS 5D Mark II ging tot een iso-waarde van maximaal 6400, bij de EOS 5D Mark III loopt deze op naar maar liefst iso 25.600, die is uit te breiden naar een equivalent van iso 102.400.

Een minpunt van de voorganger was het af-systeem, dat slechts negen scherpstelpunten had. Het nieuw model van Canon maakt nu gebruik van dezelfde af-module als de EOS 1D X. Deze maakt gebruik van 61 af-punten, waarvan 41 kruisgevoelig zijn bij f/4-lenzen en vijf zijn van het dubbele kruistype bij f/2,8-lenzen.

Ook is de EOS 5D Mark III een stuk sneller geworden en kunnen er nu 6 foto’s per seconde geschoten worden in de continue-modus. Bij de EOS 5D Mark II was dit nog 3,9 foto’s per seconde. Mede dankzij de nieuwe Digic 5+-beeldprocessor, waarvan de EOS 1D X er twee bevat, is deze hoge snelheid mogelijk.

De Canon EOS 5D Mark III kan 1080p-video in de framerates 29,97fps, 25fps en 23,976fps opnemen, waarbij je de keuze hebt uit ipb-compressie voor videobestanden van relatief bescheiden formaat of de all-i-compressiemethode voor een betere beeldkwaliteit en eenvoudiger nabewerking. Er zitten op het nieuwe model verschillende instellingen voor audio en ook zit er nu een koptelefoon-uitgang op.

Een andere handige nieuwe functie van de EOS 5D Mark III is bijvoorbeeld de ‘Rate’-knop waarmee fotografen eenvoudig een voorselectie van hun foto’s kunnen maken. Ook is het nu mogelijk om HDR-foto’s in de camera zelf te realiseren. De body is gemaakt van een magnesiumlegering en is stof- en waterbestendig. Net als de EOS 5D Mark II heeft de EOS 5D Mark III geen ingebouwde flitser.

Tegelijk met de EOS 5D Mark III heeft Canon ook de Speedlight 600EX-RT-opzetflitser aangekondigd. Deze flitser heeft een richtgetal van 60 en kan in combinatie met de Speedlight Transmitter ST-E3-RT via een radiosignaal aangestuurd worden. Canon heeft ook een gps-ontvanger en een nieuwe zender met wifi en ethernet uitgebracht.

Prijs en beschikbaarheid

De EOS 5D Mark III is vanaf eind maart beschikbaar en de adviesprijs bedraagt 3499 euro. De nieuwe Speedlight 600EX-RT-flitser is rond dezelfde tijd als de EOS 5D Mark III verkrijgbaar voor een adviesprijs van 749 euro.

Door: Alfons Taekema

Tags: , ,

SlechtMatigOKGoedGeweldig
Loading ... Loading ...


Reageer

Audio & beeld