’s werelds kleinste chiptechnologie:
25nm NAND

3,055 keer bekeken

Intel Micron 25-nm NAND

Intel en Micron kondigen ’s werelds eerste 25-nanometer (nm) ‘NAND’ chiptechnologie aan. Deze nieuwe chiptechnologie maakt het mogelijk om de opslagcapaciteit van populaire gadgets als smartphones, muziek- en mediaspelers, en de nieuwe SSD’s (Solid State Drives) tegen lage kosten aanzienlijk te vergroten.

NAND-flashgeheugen zorgt voor de opslag van data en andere media in consumenten elektronica, waarbij de informatie ook bewaard blijft als het apparaat wordt uitgeschakeld. Doordat het NAND-chiprocédé steeds verder wordt verkleind, komen er voortdurend nieuwe toepassingen voor deze technologie bij. Het 25nm procédé is niet alleen ’s werelds kleinste NAND-technologie, het is ook de kleinste halfgeleidertechnologie ter wereld. Het is een staaltje van technologisch vernuft dat ervoor zal zorgen dat we op onze gadgets en computers steeds meer muziek, video en andere data kunnen bewaren.

Het 25nm procédé wordt geproduceerd door IM Flash Technologies (IMFT), de NAND flash joint venture van Intel en Micron. Het levert 8 gigabyte (GB) aan geheugencapaciteit op in één enkele NAND-chip. Daarmee is het een opslagoplossing met een hoge capaciteit voor de kleine consumentengadgets van vandaag. Een NAND-flashgeheugenchip is slechts 167mm2, klein genoeg om in de opening in het midden van een CD te passen. Toch biedt zo’n chip ruim 10 maal de opslagcapaciteit van die CD (op een standaard CD past 70 megabyte aan data).

Dankzij voortdurende investeringen in NAND-onderzoek en -ontwikkeling, hebben Intel en Micron de afgelopen jaren de dichtheid van NAND-flashgeheugen gemiddeld iedere 18 maanden verdubbeld. IMFT startte in 2006 met een 50nm procédé, in 2008 gevolgd door 34nm chiptechnologie.

Tags: , , ,

SlechtMatigOKGoedGeweldig
Loading ... Loading ...


Reageer

Audio & beeld